Cloud

Wat is Cloud

Cloud computing maakt het mogelijk om on-demand compute processing en data opslag ter beschikking te krijgen. De meeste cloud providers laten toe om te betalen per uur dat een resource gebruikt wordt, wat toelaat om kapitaalintensieve uitgaven te vervangen door een kostenmodel. Het eindresultaat is bijna altijd kostenbesparing, aangezien in het traditionele model aangekochte fysieke hardware vaak onderbenut gaat en snel verouderd is. Het pay-as-you-go model laat toe om een machine en/of opslag te huren voor een bepaalde tijd, om dan later te beslissen om een totaal ander (nieuwer) type machine te starten, afhankelijk van de noden. Door veel sneller te kunnen inspelen op de echte noden, kan een kostenbesparend resultaat gemakkelijk behaald worden.

Veel clouddiensten worden ook “As a Service” aangeboden, wat wilt zeggen dat het beheer uit handen gegeven wordt. Dit laat bedrijven toe te focussen op hun core business, en minder tijd en geld te hoeven investeren in het onderhouden van besturingssystemen, machines, netwerken, en opslagapparatuur. Bij on-premise datacenters gaat het zelfs ook over besparingen voor koeling, energie, backup-stroom en bewaking.

De trend, gestart in de Verenigde Staten, is om eigen datacenters af te bouwen in het voordeel van cloud en de volledige infrastructuur te laten managen door cloud providers. Enkele bekende publieke cloud providers zijn:

  • Amazon AWS (de grootste speler)
  • Microsoft Azure
  • Google Cloud

Om een idee te geven hoe groot publieke cloud is, onderstaande afbeelding toont de globale infrastructuur van Amazon. Het nummer duidt het aantal Availability Zones aan (onafhankelijke zones in een regio).

_images/cloud-1.png

De Amazon AWS diensten alleen al zijn goed voor meer dan 10 miljard dollar omzet per jaar en elk jaar groeit het belang van deze diensten.

Wat is Private Cloud

Door de opmars van de mogelijkheden van cloud computing, is er software ontwikkeld om de flexibiliteit van public cloud ook on-premise te kunnen hebben. Dit werd private cloud gedoopt. De hardware moet nog steeds aangekocht en onderhouden worden, maar de software laat toe om op deze hardware de management software te draaien die het toelaat om flexibeler compute en storage op te beheren. Bekende spelers zijn:

  • Microsoft Azure Stack (zelfde technologie als Azure, maar dan on-premise)
  • OpenStack

Private cloud is geschikt voor bedrijven die de schaalgrootte hiervoor hebben. Vaak kunnen ze van de regulators (bv. banken regulator) geen data in publieke cloud plaatsen. In alle andere gevallen is publieke cloud aangewezen.

Hoe past Cloud in het DevOps verhaal?

DevOps steunt op het snel kunnen uitvoeren van de delivery pipeline tussen development en release. Hoe sneller releases uitgerold kunnen worden hoe beter. Zonder een goede test en deployment strategie is dit moeilijk haalbaar. Het on-demand resourcemodel past zeer goed bij dit verhaal. Extra compute capaciteit kan gebruikt worden om meer testen uit te voeren, of om machines te starten in verschillende omgevingen zodat deze getest kunnen worden. Dit is ook haalbaar zonder publieke cloud, maar moeilijker en veel duurder te verwezenlijken. Extra en vooral tijdelijke compute capaciteit is vaak moeilijk beschikbaar of zeer duur in organisaties die geen publieke cloud technologieën beschikbaar hebben. De lead times voor nieuwe hardware lopen vaak op tot maanden wachttijd.

Het “as a Service”-model van publieke cloud past ook goed in het managen van deze delivery pipeline. Er zijn services beschikbaar die kunnen helpen om deze pipeline zo goed mogelijk te ontwikkelen zodat tests en deployments zeer snel uitgevoerd kunnen worden. Amazon gebruikt deze services zelfs intern voor hun eigen projecten, die ook deze DevOps principes gebruiken.

_images/contact-in4it.png