Introductie

Wat is DevOps

De term DevOps heeft verschillende definities, de werkelijke betekenis is verschillend in elke organisatie. Wij zien DevOps als een methodologie om software development en operations dichter bij elkaar te brengen: om beter, sneller, en efficiënter software te ontwikkelen, te testen en te releasen. Een andere vaak gebruikte term is de delivery pipeline. De delivery pipeline is het geheel van acties van development tot uiteindelijke release. Hoe sneller deze delivery pipeline uitgevoerd kan worden, hoe beter, en hoe sneller software in een organisatie ontwikkeld zal worden en in gebruik genomen zal kunnen worden.

Is dit van toepassing voor mijn organisatie?

DevOps is van toepassing in elke organisatie die aan development doet of zelf software ontwikkeld. Het verbeteren van de delivery pipeline in een DevOps gedreven organisatie is kostenverlagend (meer doen met minder mensen), wekt minder frustraties op (betere samenwerking), en zorgt voor een beter product voor de eindgebruiker (verhoging klantentevredenheid).

Wat bevat dit handboek?

Dit handboek heeft als doel een introductie te geven tot DevOps in de praktijk.

Wie heeft dit handboek gemaakt?

Dit handboek is gemaakt door in4it.io, een bedrijf gespecialiseerd in DevOps en Cloud. Het bevat onze ideeën en ervaringen die wij hebben opgedaan in de IT organisaties. In4it biedt advies en consultancy aan om deze beschreven manier van werken te implementeren in IT organisaties.